Nie wszystkie produkty mogą być przewożone w dowolny sposób. Niektóre wymagają transportu w specjalnych warunkach, by ich właściwości nie zostały zmienione. Ma to szczególne znaczenie w przypadku żywności, która przewożona w zbyt wysokiej temperaturze, może ulec zepsuciu i narazić firmę na ogromne straty. Jakie produkty wymagają transportu w temperaturze kontrolowanej i co trzeba wiedzieć o transporcie chłodniczym?
Transport chłodniczy – co to?
Transport w warunkach chłodniczych to prężnie rozwijający się dział logistyki. Znajduje on zastosowanie w wielu branżach, głównie w farmaceutycznej, chemicznej, kosmetycznej, rolniczej i spożywczej. Zarówno transport chłodniczy krajowy, jak i transport chłodniczy międzynarodowy, wymaga korzystania z wyspecjalizowanej floty. Dzięki pojazdom chłodniczym możliwe jest przewożenie różnego rodzaju produktów z zachowaniem ich właściwości, ma to ogromne znaczenie w przypadku transportu żywności.
Transport chłodniczy – jakie produkty go wymagają?
Transport chłodniczy w Polsce jest dobrze rozwinięty. Korzysta z niego wiele przedsiębiorstw z różnych branż. Wśród produktów, które wymagają przewożenia w temperaturze kontrolowanej wymienia się między innymi: produkty farmaceutyczne, odczynniki chemiczne, wyroby i półprodukty mięsne, towary żywnościowe pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, wyroby cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, ryby i owoce morza, organiczne środki rolnicze, kosmetyki czy ładunki niebezpieczne. Wymagania co do transportu w temperaturze kontrolowanej są jasno określone. W zależności od specyfiki towaru, przewożony produkt powinien znajdować się w utrzymywanej temperaturze odpowiedniej dla danych wyrobów. Zakres temperatury najczęściej wynosi od -25’C do +25’C.
Transport chłodniczy w suchym lodzie, czyli jaki?
Niektóre produkty muszą być przewożone w suchym lodzie. Chodzi głównie o towary delikatne, o konkretnych właściwościach, które nie mogą ulec zmianie. Z takiego transportu chłodniczego korzystają przeważnie szpitale, firmy farmaceutyczne i różnego rodzaju placówki medyczne. W ten sposób przewozi się zazwyczaj krew, materiały biologiczne, organy, niektóre lekarstwa, sprzęt medyczny oraz narzędzia chirurgiczne.
Transport chłodniczy – czym jest wykonywany?
W transporcie chłodniczym wykorzystuje się specjalne pojazdy przystosowane do przewożenia towarów w określonych warunkach. Są to przede wszystkim chłodnie dostępne w kilku rodzajach. Z ekonomicznego punktu widzenia najbardziej opłaca się korzystać z chłodni typu dopplestock. Umożliwiają one przewożenia towarów na dwóch poziomach. Dzięki temu załadować można więcej produktów na jeden przejazd. Popularne są też chłodnie z grodzią. Można oddzielić nią dwie komory chłodnicze, co pozwala na przewożenie towarów w różnych temperaturach.
Do transportu chłodniczego wykorzystywane są również izotermy. Są to chłodnie bez urządzeń chłodniczych. Temperatura wewnątrz nich utrzymywana jest za pomocą specjalnych materiałów izolacyjnych.
Przewóz towarów w temperaturze kontrolowanej wykonywany jest również przy użyciu reeferów. Są to transportowe kontenery chłodnicze wykorzystywane najczęściej do przewozu mięsa, warzyw, owoców i ryb. Takie reefery przed użyciem powinny być dokładnie sprawdzone pod kątem sprawności technicznej, czystości, bezwonności, ale i suchości. W niektórych przypadkach konieczne może być dopasowanie nie tylko temperatury do przewożonych towarów, ale też poziomu wilgotności lub wentylacji.
Jak wybrać firmę do transportu chłodniczego?
Wybór odpowiedniej firmy transportowej, która zajmie się przewozem takich delikatnych towarów w warunkach specjalnych, nie jest prosty. Warto nie kierować się jedynie stawkami w transporcie chłodniczym, tylko zwrócić uwagę na więcej kwestii. Bardzo ważne jest posiadanie odpowiednio przystosowanej floty (https://fracht.pl/flota/). Powinna być ona regularnie serwisowana i niezawodna. Tylko taka pozwoli na dowiezienie towarów na czas i bez straty ich właściwości, nawet poza Polskę.
Wybierając firmę transportową należy sprawdzić, jaki jest zakres jej działania, do jakich krajów realizuje transport chłodniczy, jakie towary jest w stanie przewieźć, ile czasu zajmuje taki transport itp. Niektóre firmy transportowe zapewniają monitoring pozycji pojazdu przez 24 godziny. Warto też dowiedzieć się o kwestię ubezpieczenia. Możliwe jest na życzenie klienta ubezpieczenie CARGO ładunków na czas transportu. Wybierając firmę transportową warto jeszcze zwrócić uwagę na to, czy oferuje ona profesjonalny serwis i obsługę. Tylko to może zagwarantować sprawne i bezproblemowe przewiezienie towaru w najdalsze zakątki świata.
Transport chłodniczy – co to?
Transport w warunkach chłodniczych to prężnie rozwijający się dział logistyki. Znajduje on zastosowanie w wielu branżach, głównie w farmaceutycznej, chemicznej, kosmetycznej, rolniczej i spożywczej. Zarówno transport chłodniczy krajowy, jak i transport chłodniczy międzynarodowy, wymaga korzystania z wyspecjalizowanej floty. Dzięki pojazdom chłodniczym możliwe jest przewożenie różnego rodzaju produktów z zachowaniem ich właściwości, ma to ogromne znaczenie w przypadku transportu żywności.
Transport chłodniczy – jakie produkty go wymagają?
Transport chłodniczy w Polsce jest dobrze rozwinięty. Korzysta z niego wiele przedsiębiorstw z różnych branż. Wśród produktów, które wymagają przewożenia w temperaturze kontrolowanej wymienia się między innymi: produkty farmaceutyczne, odczynniki chemiczne, wyroby i półprodukty mięsne, towary żywnościowe pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, wyroby cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, ryby i owoce morza, organiczne środki rolnicze, kosmetyki czy ładunki niebezpieczne. Wymagania co do transportu w temperaturze kontrolowanej są jasno określone. W zależności od specyfiki towaru, przewożony produkt powinien znajdować się w utrzymywanej temperaturze odpowiedniej dla danych wyrobów. Zakres temperatury najczęściej wynosi od -25’C do +25’C.
Transport chłodniczy w suchym lodzie, czyli jaki?
Niektóre produkty muszą być przewożone w suchym lodzie. Chodzi głównie o towary delikatne, o konkretnych właściwościach, które nie mogą ulec zmianie. Z takiego transportu chłodniczego korzystają przeważnie szpitale, firmy farmaceutyczne i różnego rodzaju placówki medyczne. W ten sposób przewozi się zazwyczaj krew, materiały biologiczne, organy, niektóre lekarstwa, sprzęt medyczny oraz narzędzia chirurgiczne.
Transport chłodniczy – czym jest wykonywany?
W transporcie chłodniczym wykorzystuje się specjalne pojazdy przystosowane do przewożenia towarów w określonych warunkach. Są to przede wszystkim chłodnie dostępne w kilku rodzajach. Z ekonomicznego punktu widzenia najbardziej opłaca się korzystać z chłodni typu dopplestock. Umożliwiają one przewożenia towarów na dwóch poziomach. Dzięki temu załadować można więcej produktów na jeden przejazd. Popularne są też chłodnie z grodzią. Można oddzielić nią dwie komory chłodnicze, co pozwala na przewożenie towarów w różnych temperaturach.
Do transportu chłodniczego wykorzystywane są również izotermy. Są to chłodnie bez urządzeń chłodniczych. Temperatura wewnątrz nich utrzymywana jest za pomocą specjalnych materiałów izolacyjnych.
Przewóz towarów w temperaturze kontrolowanej wykonywany jest również przy użyciu reeferów. Są to transportowe kontenery chłodnicze wykorzystywane najczęściej do przewozu mięsa, warzyw, owoców i ryb. Takie reefery przed użyciem powinny być dokładnie sprawdzone pod kątem sprawności technicznej, czystości, bezwonności, ale i suchości. W niektórych przypadkach konieczne może być dopasowanie nie tylko temperatury do przewożonych towarów, ale też poziomu wilgotności lub wentylacji.
Jak wybrać firmę do transportu chłodniczego?
Wybór odpowiedniej firmy transportowej, która zajmie się przewozem takich delikatnych towarów w warunkach specjalnych, nie jest prosty. Warto nie kierować się jedynie stawkami w transporcie chłodniczym, tylko zwrócić uwagę na więcej kwestii. Bardzo ważne jest posiadanie odpowiednio przystosowanej floty (https://fracht.pl/flota/). Powinna być ona regularnie serwisowana i niezawodna. Tylko taka pozwoli na dowiezienie towarów na czas i bez straty ich właściwości, nawet poza Polskę.
Wybierając firmę transportową należy sprawdzić, jaki jest zakres jej działania, do jakich krajów realizuje transport chłodniczy, jakie towary jest w stanie przewieźć, ile czasu zajmuje taki transport itp. Niektóre firmy transportowe zapewniają monitoring pozycji pojazdu przez 24 godziny. Warto też dowiedzieć się o kwestię ubezpieczenia. Możliwe jest na życzenie klienta ubezpieczenie CARGO ładunków na czas transportu. Wybierając firmę transportową warto jeszcze zwrócić uwagę na to, czy oferuje ona profesjonalny serwis i obsługę. Tylko to może zagwarantować sprawne i bezproblemowe przewiezienie towaru w najdalsze zakątki świata.