Jak przygotować mrożonki do transportu w temperaturze kontrolowanej?

Mrożonki powinny być tak zapakowane, aby nie uległy rozmrożeniu podczas transportu czy też rozładunku. Zapewnienie odpowiednich warunków podczas przygotowywania towarów do przewozu jest nie tylko kwestią przestrzegania przepisów, ale również pozwala zapewnić im świeżość. Sprawdź, jak przygotować mrożonki do transportu w temperaturze kontrolowanej.

Jakie opakowanie wybrać do transportu mrożonek?

Do transportu chłodniczego wykorzystuje się opakowania z materiałów termoizolacyjnych, takich jak pianka poliuretanowa, panele izolacyjne i styropian, które skutecznie ograniczają wymianę ciepła z otoczeniem. Materiały wielowarstwowe, m.in. folie laminowane czy też tworzywa z warstwą barierową przeciw wilgoci i powietrzu, pomagają chronić produkty przed przepuszczaniem pary wodnej. Wnętrze opakowania często wypełnia się wkładami chłodzącymi – np. suchym lodem, wkładami żelowymi lub matami chłodzącymi – aby utrzymać temperaturę podczas całej podróży. Opakowania wykorzystywane do transportu ładunków chłodniczych muszą być szczelne, żeby ograniczyć dostęp wilgotnego powietrza. Zapobiega to kondensacji oraz powstawaniu szronu na produkcie. Karton falisty lub skrzynia plastikowa, w które często wykorzystuje się jako opakowania zbiorcze, powinny mieć wystarczającą wytrzymałość, aby chronić zawartość przed uszkodzeniami mechanicznymi. Należy też pamiętać o oznaczeniu ładunków odpowiednich etykiet informujących o wymaganej temperaturze przechowywania i sposobach obchodzenia się z produktem, np. chronić przed rozmrożeniem lub przechowywać w ‑18 °C.

Jak należy przeprowadzić załadunek mrożonek?

Przed załadunkiem należy schłodzić przestrzeń ładunkową pojazdu do temperatury wymaganej dla danego produktu. Towar powinien być całkowicie zamrożony w momencie pakowania. Układając mrożonki w pojeździe, nie należy blokować krat czy wlotów powietrza. Warto też unikać ciasnego ich umieszczenia obok siebie. Podczas załadunku towarów mrożonych drzwi powinny być otwierane jak najkrócej, aby ograniczyć napływ ciepłego powietrza, dlatego dobrym rozwiązaniem jest używanie ramp lub przedsionków chłodniczych. Produkty przeznaczone do transportu w temperaturze kontrolowanej trzeba zamocować lub zabezpieczyć, w taki sposób, aby nie przesuwały się one w trasie. W dokumentacji załadunku należy zawrzeć informacje o warunkach w ładowni i ewentualne pomiary kontrolne. Warto również upewnienie się, że system monitorujący temperaturę jest uruchomiony i zapisuje parametry od momentu załadunku aż do rozładunku.

W jakiej temperaturze powinny być przewożone mrożonki?

Mrożonki powinny być transportowane w stałej temperaturze, nieprzekraczającej -18 °C, co jest normą w wielu krajach UE i zapisane jest w przepisach ATP. Dopuszczalne bywają krótkotrwałe odchylenia, ale nie powinny one trwać długo ani znacząco przekraczać ustalonego limitu. W przypadku produktów wrażliwych — m.in. ryb głębinowych, lodów czy kremów mrożonych — wskazane jest utrzymanie temperatury nawet niższej, np. około -20 °C. Temperatura powinna być monitorowana ciągle za pomocą czujników, rejestratorów lub termografów, z możliwością odczytu i zapisu danych.

Jakie pojazdy wykorzystuje się do transportu mrożonek?

Pojazdy wyposażone w agregaty chłodnicze, czyli ciężarówki typu chłodnia, są najczęściej używane do transportu produktów w temperaturze kontrolowanej. Z samochodów izotermicznych, które posiadają izolację, ale nie mają własnego układu chłodzenia, korzysta się przy przewozie głęboko mrożonych towarów na krótkich trasach. Pojazdy do transportu chłodniczego muszą mieć ściany, podłogę i dach zabezpieczone materiałami termoizolacyjnymi oraz szczelne drzwi. Często montuje się też maty, listwy uszczelniające oraz kurtyny powietrzne przy drzwiach. Samochody wykorzystywane do transportu mrożonek muszą mieć też systemy monitorowania temperatury i alarmy w razie pogorszenia się warunków.

Transport towarów w temperaturze kontrolowanej podlega ścisłym regulacjom, aby produkty nie straciły swojej przydatności. Dlatego też przygotowanie ładunku powinno odbywać się w odpowiednich warunkach. Produkty mrożone muszą być przewożone w opakowaniach, które pozwalają na utrzymanie niskiej temperatury i zapobiegają tworzeniu się szronu. Znasz kogoś, kto chce zorganizować transport chłodniczy? Podziel się z nim tym artykułem.